Blogs - maj 1, 2018

Få din gode søvn tilbage med de rigtige gardiner!

Generes du af sollyset, når du forsøger at falde i søvn, eller vågner du op i et soveværelse med en rumtemperatur tæt på kogepunktet? Så er du langt fra alene. Forskning viser nemlig, at både lys og temperatur spiller en stor rolle i kvaliteten af vores søvn.

 

Kvinde kan ikke falde i søvn grundet for meget lys i soveværelset

 

Sov køligt og mørkt

Ifølge videnskab.dk er for meget lys i soveværelset, én af de helt store kilder til både søvnløshed, dårlig og afbrudt søvn. Men hvor mørkt skal vi sove for at få søvnkvaliteten på plads? Faktisk så mørkt som overhovedet muligt. Det ligger nemlig dybt i vores natur fra før stenalderen, hvor vi kun havde to lys-niveauer; dagslys og nattemørke. Hvor en fuldmåne-nat afgiver op til 1 lux (måleenhed for lysintencitet), afgiver en gadelampe hele 320 lux og en solskinsdag op til drønende 130.000 lux.

Oversigt over belysningseffekten af forskellige lyskilder i lux

Hvis et dårligt mørklægningsgardin kun fjerner 50% af sollyset, er der intet at sige til, at vi kan have svært ved at sove om natten. Selv lysspalterne fra en svag gadelampe er nemlig mange gange lysere, end det i vores natur er sundt. Arbejder man iøvrigt nattevagt og sover i dagstimerne, er den rette mørklægning ganske enkelt nødvendig for at holde søvnkvaliteten oppe.

Studier viser også, at en temperatur på 15 – 22 ºC er det bedste udgangspunkt for en behagelig og gennemgående nattesøvn. Endda gerne til den svale side. Heldigvis findes der gardiner, der afhjælper ift. både lys og varme.

 

Ved at give vores gardinstoffer en særlig coating på bagsiden, bliver gardinet fuldstændig mørklæggende.

 

Løsningen ligger i dine gardiner

Et skræddersyet mørklægningsgardin

Lige lidt hjælper det at have et mørklægningsgardin, hvis ikke gardinet passer 100% ind i karmen på vinduet. Vil man undgå problemer med store lysspalter omkring gardinerne, som ofte ses ved gardiner med standardmål, fordi de ikke passer nøjagtigt ind i vindueskarmen, skal man overveje i stedet at anskaffe sig gardiner på mål. I Stila garanterer vi altid en skræddersyet løsning, da alle gardiner produceres på millimetermål efter det specifikke vindue. Ergo er man sikker på, at det nye mørklægningsgardin rent faktisk mørklægger, som det skal, for at give de bedste forudsætninger for en god nattesøvn.

 

Mørklægnings rullegardiner med sidelister til ovenlysvinduer fra Stila

 

Rullegardiner med sidelister

Rullegardinet er en klassiker indenfor mørklægning. Det klassiske gardin med et mørklæggende stof er en populær løsning til både soveværelset og børneværelset grundet dets mange farver og legerige motiver og mønstre. Kombineres rullegardinet med sidelister fjernes lys-spalterne og der opnås en stærk mørklægning. Denne løsning er særligt brugbar til eksempelvis ovenlysvinduer eller værelser, der har problemer med høj rumtemperatur. Mange af de mørklæggende rullegardinstoffer har nemlig en særlig solreflekterende coating på bagsiden. Denne coating reflekterer op til 87% af varmen fra sollyset tilbage ud gennem vinduet og holder rummet svalt og behageligt.

Udforsk vores rullegardiner

 

LightBlock system fra Stila til Dupli gardiner, der laver 99% mørklægning af soveværelset

 

Dupli gardiner med LightBlock®

Dupli gardinet er muligvis det mest funktionelle gardin, der findes. Gardinet består af et dobbeltplisseret stof med de særlige Dupli-lommer, der ikke kun er æstetisk flotte, men som også giver gardinet særlige fordele, når det kommer til mørklægning. Dupli gardiner i mørklægningstof har en skjult inderside af folie, som sikrer, at stoffet er helt og aldeles mørklæggende.

Det alene fjerner dog ikke alt lyset, da ca. 8% af lyset fra vinduerne kommer fra lysspalter i siden af gardinerne. Her kommer vores unikke LightBlock® system i spil. Ved at skære en lille slids i gardinets side, kan man indføre en diskret LightBlock® sideliste, som løber inde i Dupli gardinet og derfor lukker af for alle lysspalter. Sammenlagt giver denne gardinløsning markedets stærkeste mørklægning. Netop fordi LightBlock® listen løber inde i gardinet i stedet for udenpå, er løsningen diskret og giver ligeledes en stilren finish.

Og hvad så med varmen? Foruden at være totalt mørklæggende har den stillestående luft i Dupli-lommerne en isolerende effekt, som er med til at temperere rummet. Om sommeren holdes soveværelset svalt og behageligt, mens Dupli lommerne om vinteren er med til at spare på energiforbruget. Faktisk kan et Dupli gardin give helt op til 30% varmebesparelse.

Udforsk vores Dupli gardiner

 

2-i-1 model af Dupli gardiner med fra Stila med mørklægning

 

Hjælp den gode søvn på vej med app-styring

Det er selvsagt, at gardinerne kun virker, hvis de bliver brugt. Tit glemmer vi at trække gardinerne for, fordi der allerede er mørkt, når vi går i seng, men i sommerhalvåret står solen op før vi selv gør, og ødelægger det resterende af vores søvn med både lys og varme. Heldigvis findes der måder at hjælpe vores vaner på vej.

Med elektriske gardiner er det muligt at styre alle dine gardiner fra en kontakt, fjernbetjening eller app. Vælger man app-styring, får man ydermere muligheden for at styre gardinerne, fra hvorend man befinder sig, lave skræddersyede scenarier og sætte tidsstyring på gardinerne.

Læs mere om app-styring

App-styring til mørklægningsgardiner er med til at gøre dem endnu mere brugbare
Skrevet af Stila Danmark