Blogs - november 28, 2019

Direkte fra nybyggerne: De bedste råd til drømmeboligen

Går du med de helt store nybygger-drømme? Vi sørger for, at du får de bedste råd med dig, inden du for alvor går igang med planlægningen.

Vi har samlet et panel bestående af tre erfarne nybygger-familier, som deler ud af deres mest værdifulde overvejelser i vejen til deres boligdrøm.

Her får du altså de vigtigste råd og huskeregler, som du bør have med i overvejelserne, inden byggeprocessen tager fart – direkte fra nybyggerne selv!

Nybygger-villa designet i funkis stil bolig med kvalitets markise fra Stila på terrasse

Find den rigtige hustype

Inden projektet skydes i gang og du har slået dig fast på byggegrunden, er det en god idé at identificere den hustype du synes bedst om.

Skal det være et populært typehus, et arkitektonisk mesterværk eller et personliggjort selvbyggerprojekt? Det er de tre mest gængse hustyper, som hver især har sine fordele og ulemper.

Top 3 hustyper

Som familie er et typehus et glimrende valg. Typehuset er mindre tidskrævende og billigere at bygge, fordi husene tager udgangspunkt i eksisterende plantegninger. Desuden har du mulighed for at besøge et identisk typehuse og lade dig inspirere og fornemme bygningen på egen krop. Et stort plus ved denne type nybyggeri er, at du ikke behøver bekymre dig om de helt store økonomiske overraskelser.

Vil du skille dig ud og have et unikt hus, er det arkitekttegnede hus det mest oplagte valg. Her får du en skræddersyet løsning, hvor alle husets detaljer er gennemtænkt til fulde. Ønsker du at gå helt ned i detaljerne på æstetik og funktionalitet, kan du med fordel inddrage en bygherrerådgiver eller arkitekt, som rådgiver.

Et selvbyggerprojekt betyder ikke nødvendigvis, at du selv skal stå for at bygge huset fra bunden. Det kræver dog en vis forståelse for byggeri, fordi du må tage stilling til de enkelte byggeprocesser og entrepriser gennem hele forløbet. En fordel er, at du vil få din drømmebolig nøjagtigt, som du havde forestillet dig den, selvom det er en lidt længere byggeproces.

Et hvidt, dansk nybygger-funkis køkken indrettet i nordisk design hvor indretningen er minimalistisk og moderne og har hvide duo roller fra Stila

Nybygger-familien @villavilla_lina, deler ud af deres erfaringer og de overvejelser, de gjorde sig, inden de startede rejsen på deres nybyggerprojekt:

Besøg arrangementer hvor man kan se forskellige prøvehuse og fornemme plantegninger, rum, størrelser, materialer mm.”

@villavilla_lina

Med en mand i byggebranchen var det for parret, Lina og hendes mand, en selvfølgelighed at kaste sig ud i selvbyggerprojektet. De mener dog samtidig, at har man 10 tommelfingre og begrænset viden om byggeprocesser, bør man i stedet ty til professionel byggehjælp.

Nybyggernes råd: Overvej hvor meget overskud du har til selv at blive inddraget i byggeprocessen, og hvad dit budget er.

Stor nybygger-stue lavet i beton materiale er indrettet med brune møbler og sart grønne gardiner fra Stila

“Nice to have” or “need to have”?

Hvad skal prioriteres? Medmindre du har et pengetræ stående i baghaven, er det alfa-omega at være realistisk omkring ønskerne ift. størrelsen på økonomien, hvis du skal have en god og tryg nybyggerproces. Som noget særligt, har @funkisfamilien været nybyggere af hele to omgange. De påpeger, at man må tage stilling til meget i processen.

”Der er rigtig mange valg man skal træffe og muligheder for tilvalg – og man kan hurtigt fare vild i den jungle.

@funkisfamilien

@funkisfamilien råder derfor at lave en prioriteret liste. Skriv først de ting ned, som du mener ikke kan undværes – fx gulvvarme eller skræddersyede gardiner. Derefter en liste over det, som godt kan undværes, men som kunne være rart at have, hvis økonomien tillader det. Det kunne være et fristående badekar eller design interiør. En tommelfingerregel er, at man som nybygger vil kunne forvente at betale 10-15% ekstra i uforudsete udgifter. Påregn derfor altid 10-15% oveni dit oprindelige budget for dit nybyggeri.

Nybyggernes råd: Lav en prioriteret liste over det, som kan tilkøbes, hvis økonomien tillader det.

Moderne køkken i hvidt og sort design, som passer ind i en nybygger-villa har Dupli gardiner af Stila

Æstetik og funktion

Familier der vælger at kaste sig ud i et nybyggerprojekt, har som oftest intentioner om at blive boende i boligen mange år frem. Derfor er det en god idé at kigge indad og overveje familiens behov og livsstil. Det gør sig ikke kun gældende nu, men også for fremtiden når børnene bliver voksne og familiens behov langsomt ændrer sig. For nybyggerne @frukroghhansen var disse overvejelser selve udgangspunktet for deres nybyggerprojekt.

”Inden vi snakkede med firmaer, sad vi ned som familie og overvejede: Hvilke værdier skal huset rumme?

@frukroghhansen

Familien bag profilen @frukroghhansen fandt det værdifuldt at have gode muligheder for at lave mad og have gæster på besøg, så det skulle der være plads til. Da forældrene i familien arbejder fuldtid, skulle der også være plads til ro og hvile på en sofa, hvor de kan koble af i eftermiddagssolen.

Familien @funkisfamilien fortæller om deres ønsker og overvejelser omkring placeringen af børnenes soveværelser. For når familien får gæster på besøg er placeringen vigtig, så børnenes nattesøvn ikke bliver forstyrret, når de går tidligt i seng.

”Vi blev nødt til at spørge os selv: ”Hvilke behov har vi som familie? Dækker den nuværende familiekonstellation også over, hvordan det vil se ud i fremtiden?“”

@funkisfamilien:

Familien anbefaler derfor at gå metodisk til værks ved at observere familien objektivt og forhøre sig hos familie og venner, der kender én godt. Spørg dig selv: Hvordan bruger vi egentligt de forskellige rum? Hvad er vores behov i hverdagen? Lever funktionaliteten i vores nuværende bolig op til vores livsstil? Ellers er det nemlig noget, som ville kunne tilpasses i plantegningen på den nye bolig.

Nybyggernes råd: Overvej hvad jeres kerneværdier og livsstil er som familie og tænk det ind i byggeriet tidligt.

Kontor værelse med brunt træskrivebord og hvide rullegardiner fra  Stila Danmark som inpiration til nybygger-projekt

At gå på kompromis

Når du endelig er kommet i mål med drømmeboligen, kan selve byggeprocessen hurtigt blot blive et svagt minde.

For to af nybygger-familierne tog processen betydeligt længere tid, end de havde forventet. Parret bag @villavilla_lina kastede sig ud i et selvbyggerprojekt som tog hele 2 år fra projektets aller første spadestik, til at drømmeboligen stod færdig.

“Set i bakspejlet, så er vores bedste råd at stole på din mavefornemmelse og at være opmærksom i løbet af hele byggeprocessen”

@villavilla_lina

Så selvom tålmodigheden somme tider kan ende med at løbe af med én, er man nødt til at slå kold vand i blodet.

På samme måde var familien @frukroghhansen ligeledes nødsaget til at gå på kompromis med deres boligsituation. Familien boede derfor i en midlertidig lejebolig i to år, inden de havde mulighed for at flytte ind i deres drømmebolig.

Nybyggernes råd: Værn jer med både tid og tålmodighed, selvom det kan være svært! Sørg for at have en plan B klar i tilfælde af, at byggeprocessen trækker ud.

Nybygget spisestue indrettet i funkis stil er i tråd med skandinavisk design og dekoreret med gule duo roller gardiner fra Stila Danmark

Om vinduer og privatliv

En tendens indenfor nybyggerier er de store vinduespartier, som åbner hjemmet op og lader sollyset omfavne hjemmet naturligt. Men med de store vinduesflader kommer ligeledes tab af privatliv, og man kan hurtigt blive som fisk i et akvarium, så snart mørket falder på.

Den rigtige gardinløsning er dén, der opfylder dine funktionelle krav og samtidig tilbyder en værdi til din indretning.

Helle, Stila konsulent

Nybygger-familien @funkisfamilien har i løbet af deres to byggeprojekter, fået identificeret deres behov for optimal solafskærmning. Familien anbefaler, at indtænke udendørs screens ind i byggeprocessen tidligt, særligt hvis valget er faldet på et typehus:

“Typehusene har ofte store vinduespartier, som inviterer solen indenfor og dét kombineret med god varmeisolering gør, at de ofte transformeres til sauna-lignende tilstande på varme sommerdage.”

@funkisfamilien

De udvendige screens er diskrete og en fremragende måde, at skabe et bedre indemiljø på, hele året rundt. Da de betjenes elektrisk, anbefales det at indtænke strøm til installation ind i processen.

Sort indretning af spisestue til inspiration til nybyggere lavet af dansk design samt sorte Stila gardiner perfekt til nybygger-familie

Nybyggerne @frukroghansen gik anderledes til værks, da de skulle vælge deres indendørs gardiner. De ventede nemlig med at træffe deres endelige beslutning, til de var flyttet ind i drømmeboligen:

“Det var først da vi flyttede ind, vi valgte vores gardiner. Vi skulle dels lære vores nye hjem at kende og vores behov, i de nye omgivelser.”

@frukroghansen

Derfor anbefaler familien at man først overvejer: Hvordan kommer solen ind? Hvad er vores indretnings stil? Hvordan kommer de andre boliger til at ligge og er det privat nok som det er?

Mulighederne er mange flere end man tror, når det gælder køb af nye gardiner. Benytter du derfor en professionel gardin-stylist, har du de bedste forudsætninger for at få dine drømmegardiner der passer til dit nybygger-bolig.

Nybyggernes råd: Lær drømmeboligen at kende, inden du vælger gardiner men indtænk det i budgettet fra start.

Særligt populære er plissé- og Dupli gardiner med fri placering, der giver fleksibel balance mellem udsyn og privatliv.


Vil du have et smart hjem?

De intelligente hjem er kommet for at blive. Hvis du allerede går og overvejer et “Smart Home” – nu eller i fremtiden – kan du med fordel gøre forarbejdet tidligt i dit nybyg. Smart Home enheder kommer der kun flere af, og ønsker du fx en Smart Home gardinløsning, anbefaler vi at trække el til bl.a. vindueskarmene, for et flot slutresultat.

Samtidig er en Smart Home gardiner den bedste måde, hvorpå du kan udnytte gardinernes stærke isolerende – og varmereflekterende – effekt på. Med intelligente gardiner, kan du ikke blot sparre på varmeregningen men også simulere aktivitet i din bolig, selvom du ikke er hjemme, og dermed reducere risikoen for indbrud.

Læs også Guide: Sådan gør du din bolig intelligent!


Nybyggerpanelet

Mød personerne bag vores erfarne nybyggerpanel. Panelet bruger deres Instagram-profiler til at vise deres flotte nybygger-boliger frem og inspirere gennem deres indretningsstile:

https://www.instagram.com/p/B4VgkLnFYQe/
https://www.instagram.com/p/B0n3DtclnH5/

Få tilsendt et gratis magasin med masser af inspiration

Har du lyst til at læse mere om de forskellige typer gardiner og samtidig få masser af inspiration til din bolig? Få tilsendt vores helt nye inspirationsmagasin.

Skrevet af Stila Danmark